top of page
  • Writer's pictureJanneke, owner

Blockchain consensus: wat is dat?


“Besluitvorming op basis van consensus is een besluitvormingsproces van een groep waarin groepsleden zich ontwikkelen en ermee instemmen een besluit in het beste belang van het geheel te steunen. Consensus kan professioneel worden gedefinieerd als een aanvaardbare oplossing, een die kan worden ondersteund, ook al is het niet de "favoriet" van elk individu. Consensus wordt door Merriam-Webster gedefinieerd als, ten eerste, algemene overeenstemming, en ten tweede, groepssolidariteit van geloof of sentiment. "


Wat is consensus?

In eenvoudiger bewoordingen is consensus een dynamische manier om tot overeenstemming te komen in een groep. Terwijl stemmen gewoon genoegen neemt met een meerderheidsregel zonder rekening te houden met de gevoelens en het welzijn van de minderheid, zorgt een consensus er daarentegen voor dat er een akkoord wordt bereikt dat de hele groep als geheel ten goede zou kunnen komen.


Vanuit een meer idealistisch oogpunt kan consensus worden gebruikt door een groep mensen verspreid over de hele wereld om een ​​meer gelijkwaardige en eerlijke samenleving te creëren.


Een methode waarmee consensusbesluitvorming wordt bereikt, wordt het "consensusmechanisme" genoemd.


Doel van consensus?

Dus nu we hebben gedefinieerd wat een consensus is, laten we eens kijken wat de doelstellingen van een consensusmechanisme zijn (gegevens afkomstig van Wikipedia).


  • Overeenkomst zoeken: een consensusmechanisme zou zoveel mogelijk overeenstemming van de groep moeten bewerkstelligen.

  • Samenwerkend: alle deelnemers moeten ernaar streven samen te werken om een ​​resultaat te bereiken waarbij het belang van de groep voorop staat.

  • Coöperatief: alle deelnemers moeten hun eigen belangen niet op de eerste plaats stellen en meer als team werken dan als individuen.

  • Egalitair: een groep die probeert consensus te bereiken, moet zo egalitair mogelijk zijn. Wat dit in feite betekent dat elke stem een ​​gelijk gewicht heeft. De stem van een persoon kan niet belangrijker zijn dan die van een ander.

  • Inclusief: zoveel mogelijk mensen moeten bij het consensusproces worden betrokken. Het zou niet hetzelfde moeten zijn als normaal stemmen waarbij mensen geen zin hebben om te stemmen omdat ze denken dat hun stem op de lange termijn niet zal wegen.

  • Participatief: het consensusmechanisme moet zodanig zijn dat iedereen actief deelneemt aan het algehele proces.

Hoe realiseren we consensus met blockchain?

Welke consensusmechanismen moeten worden gebruikt voor een entiteit als blockchain.


Vóór bitcoin waren er tal van iteraties van peer-to-peer gedecentraliseerde valutasystemen die faalden omdat ze het grootste probleem niet konden beantwoorden als het ging om het bereiken van een consensus. Dit probleem wordt "Byzantine Generals Problem" genoemd.


Oké, stel je voor dat er een groep Byzantijnse generaals is en die een stad willen aanvallen. Ze worden geconfronteerd met twee zeer verschillende problemen:


De generaals en hun legers zijn erg ver uit elkaar, dus gecentraliseerd gezag is onmogelijk, wat een gecoördineerde aanval erg moeilijk maakt.

De stad heeft een enorm leger en de enige manier om te winnen is als ze allemaal tegelijk aanvallen.Om een ​​succesvolle coördinatie tot stand te brengen, sturen de legers aan de linkerkant van het kasteel een boodschapper naar de legers aan de rechterkant van het kasteel met een bericht dat zegt "AANVAL WOENSDAG." Maar stel dat de legers aan de rechterkant niet voorbereid zijn op de aanval en zeggen: “NEE. AANVAL VRIJDAG ”en stuur de boodschapper door de stad terug naar de legers aan de linkerkant.Dit is waar we voor een probleem staan.Er kunnen een aantal dingen gebeuren met de arme boodschapper. Hij zou door de stad gevangen kunnen worden genomen, gecompromitteerd, gedood en vervangen door een andere boodschapper. Dit zou ertoe leiden dat de legers geknipte informatie krijgen, wat kan resulteren in een ongecoördineerde aanval en nederlaag.


Dit heeft ook duidelijke verwijzingen naar blockchain. De keten is een enorm netwerk; hoe kun je ze ooit vertrouwen? Als u iemand 1 bitcoin uit uw portemonnee zou sturen, hoe zou u dan zeker weten dat iemand in het netwerk er niet mee zal knoeien en 1 in 40 bitcoin zal veranderen?


Wat deze generaals nodig hebben, is een consensusmechanisme dat ervoor kan zorgen dat hun leger ondanks al deze tegenslagen daadwerkelijk als eenheid kan aanvallen.


Er zijn diverse technische consensusmechanismen die het probleem van de Byzantijnse generaals kunnen oplossen. Allemaal komen ze onder andere uiteindelijk neer op slim gebruik van fundamentele natuurkundige wetten, zoals behoud van energie (en dus ook massa): energie kan niet worden gemaakt en ook niet vernietigd. Daarnaast spelen wiskundige waarschijnlijkheden en versleutelings mechanismen een rol.


Een technische oplossing: Proof of Work
83 views3 comments

Recent Posts

See All

3 Comments


Developer Gertjan
Developer Gertjan
May 27, 2021

dag, ik las over uw investerings-aanvraag via geldvoorelkaar. zeer interessant initiatief om obv blockchain technologie platform monopolie van thuisbezorgd.nl etc te omzeilen. heeft u wel eens gehoord van iota? dit is bij uitstek geschikt om dit soort trusted layers mee te bouwen. het is een decentraal netwerk waarmee je gratis waarde, data en ownership kunt uitwisselen. het biedt tevens vele second layer oplossingen zoals: streams, identity, smart contracts, access en digital assets. het wordt op dit moment ontwikkeld door een duitse non-profit stichting met een goed team van researchers. de techniek is primair bedoeld voor toepassingen en niet zozeer speculatieve doeleinden. kijkt u maar eens op https://www.iota.org/

Like
Developer Gertjan
Developer Gertjan
Jun 29, 2021
Replying to

iota is op dit moment bezig met de laatste loodjes om coordinator te verwijderen. voor meer details zie https://v2.iota.org/


voor het congestie-probleem in het bijzonder:

https://blog.iota.org/explaining-the-iota-congestion-control-algorithm/


Like
bottom of page